روز یكشنبه هفته جاری (15 مرداد-5 اوت) افراد مسلح ناشناس به یك پاسگاه مرزی در گذرگاه 'كرم ابوسالم' میان مصر و سرزمین های تحت اشغال رژیم صهیونیستی حمله كردند كه بر اثر آن 16 مرزبان مصری كشته شدند.
گفته می شود مهاجمان مسلح پس از كشتن مرزبانان مصری، دو خودروی زرهی را در اختیار گرفتند و تلاش كردند تا با عبور از مرز، وارد سرزمین های زیر اشغال رژیم صهیونیستی شوند كه البته با هدف قرار گرفته شدن این دو خودرو، این عملیات ناكام ماند.
این رخداد گسترده ترین و خونبارترین حادثه امنیتی در مرز مصر و رژیم صهیونیستی طی 33 سال گذشته از زمان امضای معاهده كمپ دیوید میان دو طرف بود.
تاكنون هویت مهاجمان مشخص نشده اما خبرگزاری رسمی مصر به نقل از یك مقام ارشد امنیتی این كشور گزارش داده كه افراد مسلح، 'جهادگران' نفوذی از نوار غزه بودند.
وقوع چنین رخدادی آنهم در منطقه حساسی چون مرز مصر و سرزمین های اشغالی برای دولتمردان جدید مصر كه تلاش می كنند خود را در اداره كشور توانا نشان دهند، به هیچ وجه حادثه خوشایندی نیست. به دنبال این حادثه 'محمد مرسی' رییس جمهوری مصر، نشستی اضطراری با فرماندهان نظامی و امنیتی ارشد این كشور داشت و پس از آن در واكنش، این حملات را 'بزدلانه' خواند و گفت كه نیروهای امنیتی مصر كنترل كامل صحرای سینا و مرز این كشور با رژیم صهیونیستی را در دست خواهند گرفت.
رژیم صهیونیستی نیز پس از این حادثه خواهان اقدام فوری مصر برای برقراری امنیت و آنچه ترور در شبه جزیره سینا خواند، شد.
به طور كلی پس از سقوط 'حسنی مبارك' در بهمن 1389، یكی از مشكلاتی كه گریبانگیر مصر بوده، افزایش ناامنی در مناطق مختلف این كشور بویژه منطقه شبه جزیره سینا كه مرز مصر با رژیم صهیونیستی و باریكه غزه در آن قرار دارد، بوده است.
به عنوان مثال طی یك سال و نیم اخیر مسیر لوله های نفتی میان مصر و رژیم صهیونیستی 15 بار مورد حمله افراد ناشناس قرار گرفته است. حادثه روز یكشنبه نیز كه در نوع خود بی سابقه بود نمونه دیگری از گسترش ناامنی در شبه جزیره سینا است.
اما پرسش اینجاست كه چه كسانی دست به چنین اقداماتی می زنند و یا از آن سود می برند؟
مقام ها و رسانه های مصر گروه های تندرو در باریكه غزه را متهم به طراحی و اجرای چنین عملیات هایی زده اند و رخداد روز یكشنبه را نیز به آنان نسبت می دهند.
طی سال های اخیر گزارش های متعددی مبنی بر گسترش فعالیت جریان های تندروی مذهبی در باریكه غزه منتشر شده است. جالب آنكه جریان افراطی، شدیدا با جنبش اسلامی حماس كه مهمترین و ریشه دار ترین جریان اسلامی و جهادی در فلسطین و باریكه غزه است، درگیر است. گروه های تندرو گرچه به ظاهر خود را جهادی می دانند اما كارنامه روشن و مشخصی در مبارزه هدفمند با رژیم صهیونیستی نداشته اند.
فارغ از اینكه ادعای مصر مبنی بر دخالت داشتن عناصر افراطی در غزه در حادثه روز یكشنبه چه میزان صحت دارد، آنچه روشن است این است كه عملیات روز یكشنبه از اساس عملیاتی كور بوده كه نمی توان پذیرفت كه گروه های مقاومت ریشه دار فلسطینی اقدام به چنین كاری كرده اند.
گروه های مقاومت فلسطینی همچون حماس و جهاد اسلامی همواره عملیات های خود علیه رژیم صهیونیستی را در پاسخ به اقدامات تجاوزكارانه این رژیم انجام داده اند و همیشه مسئولیت آن را نیز پذیرفته اند. چه اینكه جنبش حماس كه كنترل باریكه غزه را برعهده دارد نیز این حادثه را محكوم كرده و با ملت و دولت مصر به خاطر كشته شدن 16 مرزبان این كشور همدردی كرده است. گرچه حماس دخالت غزه در این حادثه را رد كرد اما در عین حال تاكید كرد كه از هر كوششی برای دستگیری عوامل احتمالی این حادثه كوتاهی نخواهد كرد.
نخستین پیامد فوری حادثه روز یكشنبه بسته شدن گذرگاه رفح در حد فاصل مصر با باریكه غزه برای مدتی نامعلوم است. این در حالی است كه چند روز پیش در جریان سفر 'اسماعیل هنیه' نخست وزیر دولت فلسطینی حماس، به مصر دولت این كشور با افزایش ساعات بازگشایی گذرگاه مرزی رفح و نیز افزایش میزان تردد از این گذرگاه، موافقت كرد.
با توجه به آنچه گفته شد، به نظر می رسد مهمترین طرفی كه از انجام عملیات كور روز یكشنبه سود می برد رژیم صهیونیستی است. این رژیم نگران است كه نزدیكی مصر و گروه های فلسطینی بویژه در باریكه غزه جایگاه و وزن این گروه ها را بالا ببرد.
طی یكسال اخیر زمزمه ها برای لغو و یا تعدیل معاهده كمپ دیوید میان مصر و رژیم صهیونیستی، مقام های این رژیم را به شدت نگران كرده است. به نظر می رسد حادثه روز یكشنبه این فرصت را به رژیم صهیونیستی می دهد تا با بی كفایت نشان دادن دولت مصر در تامین امنیت مرزهای خود، مانع از زمینه سازی برای تغییر وضعیت معاهده كمپ دیوید از سوی مصری ها شود.
گروه اخوان المسلمین مصر ساعاتی پیش با صدور بیانیه ای حمله روز یكشنبه به پایگاه مرزی این كشور با رژیم صهیونیستی را احتمالا كار سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی -موساد- و با هدف از بین بردن انقلاب مصر دانست.
در همین حال 'سید حسن نصرالله' دبیركل حزب الله لبنان، نیز دوشنبه شب در سخنانی با اشاره به حادثه روز یكشنبه گفت: بزرگترین برنده در این حادثه اسراییل است، به همین دلیل هر انسانی می تواند بگوید كه این حادثه و اهداف آن مشكوك است.
برای رژیم صهیونیستی كه سال هاست باریكه غزه را تحت محاصره و فشار قرار داده، نزدیكی اخیر مصر با گروه های فلسطینی و در راس آنها جنبش حماس را كه كنترل غزه را برعهده دارد، به هیچ وجه خوشایند نیست. حادثه روز یكشنبه، علاوه بر اینكه نتایج سفر اخیر اسماعیل هنیه به مصر را دستكم برای مدتی از بین می برد، می تواند فرصت را برای رژیم صهیونیستی فراهم كند تا به بهانه تامین امنیت منطقه، نیروهای نظامی بیشتری را در مرز با مصر افزایش دهد و همچنان باریكه غزه را زیر كنترل بیشتر قرار دهد.
تحقیق**9930**1358